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アイテム
食品による医薬品の苦味マスキング効果
https://daiichi-cps.repo.nii.ac.jp/records/21
https://daiichi-cps.repo.nii.ac.jp/records/214e5c4df0-06d0-439b-b021-fca6b6c8b814
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2014-04-11 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食品による医薬品の苦味マスキング効果 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | A study on the taste-masking effect of various foods on 13 antibiotics | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | taste-masking | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | infants | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | young children | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | food | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | antibiotics | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
城戸, 克己
× 城戸, 克己× 南堂, 佑介× 福田, 直通× 村山(田鶴谷), 惠子 |
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Authors | ||||||
値 | Katsumi Kido | |||||
Authors | ||||||
値 | Yusuke Minamido | |||||
Authors | ||||||
値 | Naomichi Fukuda | |||||
Authors | ||||||
値 | Keiko Murayama | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | A general method of administering powdered antibiotics to infants and young children, are to dissolve them in water or to mix them in food or juice. However, the infants/children may not want to eat the food if the antibiotic alters the food’s taste. We carried out a questionnaire survey in our University to investigate the taste altering effect of antibiotics on food. The 33 subjects were students and teachers. We investigated 13 kinds of antibiotics (seven kinds of cephem, six kinds of macrolide) mixed in 18 kinds of food. The results of the survey showed no consistent trend, but fluctuated depending on the food and antibiotic mixture. In general though, peanut butter, chocolate spread, and maple syrup all had a positive effect in masking the taste of the antibiotics. These 3 foods could be useful in helping pediatric patients follow the correct dosages and dosage intervals prescribed by their physician. |
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書誌情報 |
第一薬科大学研究年報 en : Annual report of Daiichi University of Pharmacy 号 30, p. 11-18, 発行日 2014-03-31 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 第一薬科大学 | |||||
publisher | ||||||
値 | Daiichi University of Pharmacy | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 02868016 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00135346 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
日本十進分類法 | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 499.6 |